Poliisin ammattia harkitsevat miettivät usein sitä, että jos käy poliisikoulun, saako sen jälkeen töitä kotipaikkakunnalta tai ylipäätään mistään. Tällä hetkellä tilanne on poliisikouluun hakevan ja siellä opiskelevan kannalta hyvä, mutta muutama vuosi taaksepäin huoli oli todellinen.

Olin kesällä 2015 suorittamassa poliisiopintojani loppuun Polamkissa ja keskustelimme kurssikavereiden kanssa siitä, minkälaiset työllisyysnäkymät kullakin oli. Suurin osa oli pari kuukautta ennen valmistumista täysin tietämätön siitä, tuleeko saamaan töitä poliisista. Isolle osalle oli omalla harjoittelupoliisilaitoksella sanottu, että täytyy pitää kaikki lomat pois ennen nuoremman konstaapelin määräaikaisen virkasuhteen päättymistä, koska ei ole takeita työpaikasta valmistumisen jälkeen. Minä jäin myös lomalle. Loman aikana sain kuitenkin puhelun poliisilaitokselta, että heillä olisi tarjota minulle kolmen kuukauden määräaikainen virkasuhde valmistuttuani. Otin tämän tottakai ilomielin vastaan, ja en ole onneksi joutunut olemaan työttömänä valmistumisen jälkeen. Pikkuhiljaa myös muut kurssikaverini saivat eri mittaisia määräaikaisuuksia eri puolilta Suomea. Osa joutui muuttamaan satojen kilometrien päähän työn perässä.

Viikko sitten Yleisradio julkaisi uutisen, jossa kerrottiin “valtavasta poliisipulasta”. Poliisihallituksesta kerrotaan syyksi, että Poliisiammattikorkeakoulusta ei ole viime aikoina valmistunut tarpeeksi poliiseja. Vaikka poliisijohtaja Sanna Heikinheimo toteaa haastattelussa, ettei työvoimapula ei näy tavallisten ihmisten arjessa, on kehityssuunta kansalaisen näkökulmasta huolestuttava. Mikäli trendi säilyy samana, ja sen lisäksi Polamk ei saa täytettyä kaikkia aloituspaikkoja (kuten pääosin viime hakujaksoilla on käynyt), tulee ongelma ennemmin tai myöhemmin vaikuttamaan myös kansalaisten arkeen. Etenkin rikostutkintaan on haasteita löytää poliiseja. Tälläkin hetkellä avoimia miehistötason virkoja (vanhempi konstaapeli, vanhempi rikoskonstaapeli tai etsivä) on parikymmentä ympäri Suomen.

Tilanne on loistava Polamkissa opiskelevan tai sinne hakevan kannalta. Valmistumisen jälkeen varsinkin suuremmilta paikkakunnilta saa helposti töitä, ja on jopa hieman varaa mistä valita.

Alkoholilain muutoksen vaikutuksena poliisi arvioi, että alkoholiin liittyvät tehtävät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti tänä kesänä verrattuna viime kesään. Poliisin arvion mukaan alkoholilain muutoksen tuomat työtehtävät lisäävät poliisin resurssien tarvetta 170 henkilötyövuodella. Poliittista painetta on siis lisätä poliiseja myös tästä syystä. Mikäli poliisien määrää yritettäisiin yhtäkkiä nostaa 170 poliisilla, olisi tämä käytännössä mahdotonta, koska koulutuksen suorittaneita ei vain ole tarpeeksi.

Tilanne on loistava Polamkissa opiskelevan tai sinne hakevan kannalta. Valmistumisen jälkeen varsinkin suuremmilta paikkakunnilta saa helposti töitä, ja on jopa hieman varaa mistä valita. Pienemmilläkin paikkakunnilla on tämän tästä virkoja auki. Ylen uutisen mukaan vasta valmistuneet poliisit hakeutuvat suurimmaksi osaksi kentälle töihin, koska siihen on mahdollisuus. Tilanne on harvinaislaatuinen, koska usein vasta valmistuneet työllistyvät esimerkiksi päivittäisrikostutkintaan tai muihin vähemmän haluttuihin virkoihin.

Jos olet harkinnut poliisin uraa, voi nyt olla erittäin hyvä hetki laittaa hakupaperit vetämään. Tilannehan voi muuttua tulevaisuudessa, mutta tällä hetkellä työllisyysnäkymät ovat valoisat. Valmistuttuaan ei näillä näkymin tarvitse lähteä satojen kilometrien päähän kotikonnuilta, mikäli ei välttämättä halua.

– Klaus / Poliisivalmennus

 

Lataa ilmainen opas Polamkiin hakevalle tilaamalla uutiskirjeemme! Saat jatkossa ilmoituksen uusista blogikirjoituksista ja vain uutiskirjeen tilanneille tarkoitettuja tarjouksia ja hakuvinkkejä.


Ilmoittaudu valmennukseen!

Valmennuskurssilla keskityt oikeisiin asioihin valmistautumisessa ja varmistat menestymisen Polamkin valintakokeessa.