Poliisikoulutus

Tietoa Polamk:n valintakokeesta ja hakuprosessista sekä opiskelusta ja työllisyystilanteesta.

Hakuvaatimukset

Poliisin virkaan voidaan nimittää vain Suomen kansalainen, joten tämä vaatimus täytyy täyttää hakiessaan Polamkiin. Polamkiin hakevalla täytyy olla riittävä koulutustausta, joka tarkoittaa käytännössä vähintään lukion oppimäärän suorittamista, ylioppilastutkintoa tai ammattitutkintoa.

Ehdollisen opiskelijavalinnan jälkeen hakijalle tehdään terveystarkastus ja siinä arvioidaan, onko hakijan terveydentilassa sellaisia asioita, jotka voivat vaikuttaa kykyä selviytyä poliisin tehtävistä.

Ehdollisen valinnan jälkeen tehdään myös turvallisuusselvitys, jolla selvitetään, täyttääkö hakija rehellisyys- , luotettavuus- ja nuhteettomuusvaatimukset. Turvallisuusselvityksen tekee Suojelupoliisi.

Hakijalla täytyy olla B-luokan ajokortti ennen valintapäätöksen vahvistamista. Myös uimataito tarkastetaan ehdollisen valinnan jälkeen, vaikkei uimataito olekaan varsinaisessa vaatimuslistassa.

Haku ja valinta

Viime vuosina Poliisi (AMK) –koulutukseen on ollut noin 4000 hakijaa vuodessa. Poliisiammattikorkeakouluun on suhteellisen vaikea päästä ja viime vuosina hakijoista alle 10 prosenttia on tullut valituksi (tilastotietoa hakijoista). Koulutuspaikkojen määrä on pysynyt pitkään 400:ssa aloituspaikassa. Isossa osassa hakujaksoja kaikkia aloituspaikkoja ei ole täytetty, koska valintakriteerit täyttäviä hakijoita ei ole ollut tarpeeksi.

Polamkin valintakokeessa on kolme osa-aluetta: kuntokoe, kirjallinen koe ja soveltuvuuden arviointi. Valintakokeen enimmäispistemäärä on 100 pistettä. Osioittain pisteet jakautuvat:

  • kirjallinen koe (essee): 0−30 pistettä
  • fyysinen testi: 0−20 pistettä
    • kestävyyskoe: 0−5 pistettä
    • ketteryyskoe: 0−5 pistettä
    • ylätaljan-/leuanveto: 0−5 pistettä
    • penkkipunnerrus: 0−5 pistettä
  • soveltuvuuden arviointi: 0-50 pistettä
    • psykologinen osio: 0−30 pistettä
    • haastattelu: 0−15 pistettä
    • yksilö- ja ryhmätehtävä: 0−5 pistettä.

Poliisikoulun valintakoe järjestetään kahdessa vaiheessa. Valintakokeen 1. vaiheessa on kirjallinen koe, fyysinen testi ja osa psykologisen osion testeistä. Valintakokeen 1. vaiheesta jatkoon pääsee alle viidesosa hakijoista. Valintakokeen 2. vaiheessa on loput psykologiset testit, haastattelu sekä yksilö- ja ryhmätehtävä. Lisäksi hakijalta vaaditaan mm. Suomen kansalaisuus, B-luokan ajokortti ja nuhteeton tausta (selvitetään turvallisuusselvityksessä).

Valintakoe järjestetään neljä kertaa vuodessa. Ajantasaisen tiedon hakujaksoista löydät Poliisiammattikorkeakoulun Haku ja valinta –verkkosivulta. Poliisivalmennus järjestää jokaiselle hakujaksolle omat valmennuksensa, saatavilla olevat valmennukset löydät TÄÄLTÄ.

Koulutus ja opiskelu

Poliisin tutkinto on AMK-tutkinto ja se antaa kelpoisuuden työskennellä vanhempana konstaapelina tai sitä vastaavissa miehistöviroissa. Poliisikoulutuksen laajuus on 180 opintopistettä ja suoritusaika on noin kolme vuotta. 1,5 vuoden opiskelun jälkeen suoritetaan palkallinen, noin vuoden mittainen työharjoittelu, jolloin opiskelijat nimitetään nuoremman konstaapelin virkaan eri poliisilaitoksiin. Lisätietoa koulutuksesta.

Työllistyminen

Työllisyystilanne poliisissa on hyvä, ja viime vuosina lähes kaikki poliisikoulutuksen suorittaneet ovat työllistyneet alalle. Polamkin julkaiseman Poliisikoulutuksen vaikuttavuusarviointi 2021 -tutkimuksen pohjaksi tehdyn kyselyn mukaan kyselyyn osallistuneista vuonna 2018-2019 valmistuneista poliiseista 96% työskenteli poliisityössä, ja työttömänä ei ollut yksikään tutkimukseen vastannut valmistunut poliisi. Linkki tutkimusraporttiin.