Poliisiammattikorkeakoulu (Polamk) ei julkaise tietoja pisterajoista, joilla poliisikouluun on eri hakujaksoilla päässyt. Tiedossa on, että pisteraja muuttuu hieman suuntaan tai toiseen jokaisella hakujaksolla, koska hakijoita pyritään ottamaan sisään paremmuusjärjestyksessä kokonaispisteiden mukaan. Tiedossa on myös, että jokaiselle valintakokeen osiolle on määritelty tietyt minimivaatimukset, jotka täytyy vähintään täyttää.
Maksimipisteet valintakokeessa on 100 pistettä. Sadasta pisteestä 50 on mahdollista saada soveltuvuuden arvioinnista, 30 pistettä kirjallisesta kokeesta ja loput 20 pistettä fyysisestä testistä. Kuitenkin 100 pisteen saavuttaminen tai edes pääseminen lähelle sitä on utopiaa tai vaatii erittäin poikkeuksellisia ominaisuuksia. Polamk:ssakaan ei odoteta, että hakijat saavuttaisivat tällaisia tasoja valintakokeessa.
Vaikkei Polamk julkaisekaan tarkkoja pisterajoja, niistä löytyy jonkin verran tietoa julkisista lähteistä. Muun muassa eri keskustelupalstoilla on käyty keskustelua poliisikoulun pisterajoista. Näiden tietojen mukaan opiskelupaikan on viime hakujaksoissa saanut 65-70 pisteellä. Poliisiammattikorkeakoulun Instagram-tilillä pidettiin 16.8.2022 livelähetys, jossa Polamkin opintoasiainpäällikkö, ylikomisario Jyrki Haapala vahvisti sisäänpääsyyn vaadittavien pisteiden liikkuvan tuolla välillä. Oletus on, mikäli trendi pysyy samana, että pisterajat tulevat seuraavissakin hakujaksoissa olemaan tätä luokkaa. Tätä päätelmää tukee myös se, että kaikkia aloituspaikkoja ei ole täytetty viime hakujaksoissa (tätä käsiteltiin aikaisemmassa artikkelissa) ja Polamk näyttää sen vuoksi asettaneen minimipisterajan noin 65 pisteeseen.
Koulutukseen hakevan kannattaa siis ottaa huomioon se, että kaikista osa-alueista ei tarvitse saada täysiä pisteitä. Jonkin osa-alueen heikompaa tulosta voi kompensoida onnistumalla toisaalla. Otetaan esimerkkitilanne, jossa pisteraja koulutukseen hakujaksolla on 65 pistettä. Jos hakija saisi esimerkiksi fyysisestä testistä 10/20 pistettä (tähän ei vaadita huippu-urheilijan ominaisuuksia, vaan jokaisella lähtötasosta riippumatta on mahdollisuus tähän) ja kirjallisesta kokeesta 20/30 pistettä (tämäkin on täysin realistinen vaikkei olisikaan ylioppilas tai korkeakoulututkinnon suorittanut), ei soveltuvuuden arvioinnista tarvita enää kuin hieman yli 2/3 jaossa olevista pisteistä (35/50). Tämän lisäksi täytyy myös saavuttaa yksittäisten tehtävien ja osioiden minimipisteet, mutta noilla pisteillä se lienee jo automaatio.
Pääsykokeeseen valmistautuessa on hyvä ottaa huomioon se, että pisterajoissa on yleensä vähintään muutaman pisteen heittoja suuntaan ja toiseen. Oma taitotaso kannattaa treenata sille tasolle, että valintakokeessa on varaa myös epäonnistua jossain, eikä se kaada mahdollisuuksia tulla hyväksytyksi koulutukseen. Huolellinen valmistautuminen ja oman tason mittaaminen valmistautumisen aikana kasvattaa itsevarmuutta ja vähentää jännitystä valintakokeessa. Jos tiedät oman taitotasosi, voit myöt asettaa tavoitteet niiden mukaisesti. Käyttämällä esimerkiksi meidän valmennuskurssia apuna, tiedät valmistautuneesi hyvin ja voit seurata omaa kehitystäsi saamasi palautteen avulla.
Jos haluat tietää pisterajan valintakokeen toiseen vaiheeseen ja toiseen vaiheeseen valittujen hakijoiden määrän, lue tämä artikkelimme!
-Klaus / Poliisivalmennus
Lataa ilmainen opas Polamkiin hakevalle tilaamalla uutiskirjeemme! Saat jatkossa ilmoituksen uusista blogikirjoituksista ja vain uutiskirjeen tilanneille tarkoitettuja tarjouksia ja hakuvinkkejä.