Olemme valmentaneet reilusti yli tuhatta Poliisiammattikorkeakouluun hakijaa viimeisen kuuden vuoden aikana ja meille on syntynyt selkeä käsitys siitä, kuinka kirjalliseen kokeeseen täytyy valmistautua. Poliisivalmennus tarjoaa kahta erilaista valmennuspakettia poliisikoulun kirjalliseen kokeeseen. Tässä blogitekstissä vertailemme niitä ja kerromme, kumpi niistä sopii juuri sinulle! Annamme myös vinkkejä, kuinka voit itsenäisesti kehittää osaamistasi.
Poliisikoulun kirjalliseen kokeeseen on monia eri tapoja valmistautua. Moni hakija luottaa omaan osaamiseen ja ei edes harkitse ulkopuolisen apua. Tämä on varmasti perusteltua, jos esimerkiksi lukion tai korkeakoulututkinnon suorittamisesta ei ole pitkä aika ja jos opinnoissa äidinkieli tai asiatekstien tuotto on ollut helppoa. Myös valintakoekirjan artikkelien sisäistäminen on helpompaa, jos lukeminen on osa arkea ja edellisissä opinnoissa tai työelämässä on käsitellyt tekstejä.
Haasteita alkaa syntyä, jos tutkinnon suorittamisesta on pidempi aika, ja työssä ei ole joutunut olemaan tekemisissä tekstien ja kirjoittamisen kanssa. Myös osassa ammattitutkintoja suomen kielen opiskelu on esimerkiksi lukioon verrattuna vähäistä, joten tekstitaidot eivät välttämättä ehdi kehittymään riittävälle tasolle poliisikoulun pääsykoetta ajatellen. Polamkin valintakokeessa ei vaadita yliluonnollisia kirjallisia taitoja, mutta perustaidot on hyvä olla hanskassa kokeeseen mennessä.
Kuten sanottua, meillä on tarjolla kahdentyyppistä valmennusta kirjalliseen kokeeseen, KIRJALLINEN-valmennus, jossa apuna on äidinkielen opettajamme (suomen kielen maistereita) ja ITSEOPISKELU-paketti, joka on nimensä mukaisesti täysin itseopiskeluna suoritettava valmennus. Näiden valmennusten välillä on iso ero.
Kenelle sopii KIRJALLINEN-valmennus?
KIRJALLINEN-valmennuksessa ehdottomasti tärkein osio on kolme harjoitusesseetä, jotka äidinkielen opettajamme arvioi. Opettajat ovat vuosien saatossa arvioineet tuhansia Polamkiin hakevien kirjoittamia esseitä. Ammattilaisen tekemää analyysiä ja henkilökohtaista palautetta esseestäsi ei voi korvata millään konstilla. Kolmesta harjoitusesseestä saaduissa palautteissa saat konkreettisia neuvoja siihen, miten juuri sinun pitäisi kehittää omaa kirjoitustaitoasi. Polamkin valintaperusteiden mukaan kirjallisessa kokeessa arvioitavat avaintaidot ovat “tutkivan kirjoittamisen eli vaativan referoinnin ja perustelemisen taitoja”, joita on hankala oppia, jos ei tiedä, mistä on kysymys.
Saamme säännöllisesti palautetta hakijoilta, ja meillä on useita esimerkkejä, kuinka hakija on nostanut kirjallisen kokeen pistemääräänsä reilusti hakujaksojen välillä osallistumalla Poliisivalmennuksen KIRJALLINEN-valmennukseen. Moni on kolmen harjoitusesseen ja niistä saadun henkilökohtaisen palautteen avulla jopa tuplannut pisteensä noin 15 pisteestä lähelle 30 pistettä (joka on kirjallisen kokeen maksimipistemäärä) ja tämä olisi todella vaikeaa itseopiskeluna. Hakijoiden tekemät virheet ovat yksilöllisiä, joten yleispätevät “näin kirjoitat täydellisen esseen” -ohjeet eivät vain toimi valtaosalla hakijoista. Omalle tekemiselle myös sokeutuu helposti, ja voi olla mahdotonta nähdä itse virheitä, joita toistaa.
KIRJALLINEN-valmennusta voi käyttää kaikilla hakujaksoilla vuosien 2024-2026 aikana. Lisäksi, jos haluat osallistua myöhemmillä kursseilla oleviin opettajan arvioimiin harjoitusesseisiin, sinulta veloitetaan vain niistä.
Jos olet yhtään epävarma valintakokeen kirjallisen osion suhteen, suosittelemme ehdottomasti KIRJALLINEN-valmennusta. KIRJALLINEN-valmennus on ylivoimaisesti suosituin valmennuksemme. Vajaan tuhannen Polamkiin hakeneen valmennuskokemuksella tiedämme, että sen avulla voit kehittyä isoin askelin.
Onko ITSEOPISKELU-valmennuspaketti turha?
Itseopiskelupakettimme sisältää pääosin samat itseopiskelumateriaalit, kuin KIRJALLINEN-valmennus. Itseopiskelupaketti sopii hakijalle, joka tietää tarkkaan oman tasonsa kirjallisten taitojen osalta ja osaa realistisesti arvioida omaa tekstintuottoaan. Itseopiskelumateriaali antaa hakijalle oikeat työkalut, jotta voisi tehdä omaehtoista valmistautumista kirjalliseen kokeeseen. Itseopiskelumateriaalin voi ostaa missä vaiheessa tahansa ja käyttöoikeus on on kaikilla hakujaksoilla vuosien 2024-2026 aikana.
Itseopiskelumateriaali auttaa siis rytmittämään valmistautumista antamalla työkalut omatoimiseen harjoitteluun. Taitavalle tekstintuottajalle tämä valmennus voi olla riittävä kirjallisessa kokeessa menestymiseen.
Vinkkejä itsenäiseen valmistautumiseen:
- Valintakoekirjan lukemisen lisäksi kuuntele Kun isolla kengällä astuu, jää iso jälki -äänikirjaa (saatavilla mm. Elisa Kirja -palvelusta) automatkoilla, julkisissa liikennevälineissä jne. Vaikka et aktiivisesti painaisi kaikkea mieleesi koko aikaa, jotain jää aina päähän.
- Tutustu Polamkin käyttämään Esseen arviointilomakkeeseen. Sen avulla saat kuvan siitä, millaisilla kriteereillä esseesi arvioidaan valintakokeessa.
- Polamk on julkaissut aiemmissa valintakokeissa käytettyjä esseen aiheita kokonaisuudessaan. Osa artikkeleista on vanhasta valintakoekirjasta, mutta julkaisusta löytyy myös aihe, jota voi hyödyntää itseopiskelussa.
- Kertaa kielioppisääntöjä, yhdyssanoja ja pilkkusääntöjä. Tekstin oikeakielisyys, selkeys ja täsmällisyys on yksi arvioitava osa-alue kirjallisessa kokeessa.
- Jos joudut työssäsi kirjoittamaan tekstejä, keskity niihin huolella. Tekstitaidon treeniä ei tule koskaan liikaa.
– Klaus / Poliisivalmennus
Lataa ilmainen opas Polamkiin hakevalle tilaamalla uutiskirjeemme! Saat jatkossa ilmoituksen uusista blogikirjoituksista ja vain uutiskirjeen tilanneille tarkoitettuja tarjouksia ja hakuvinkkejä.