Poliisikoulutukseen hakijoita arvioidaan jatkossa enemmän kokonaisuutena, kun Polamk päivitti poliisikoulutuksen valintaperusteita soveltuvuuden arvioinnin ja fyysisen testin osalta. Tämä muutos tarkoittaa, että hakijat pääsevät koulutukseen aiempaa hieman helpommin, ja valintakriteerit ovat entistäkin tasapuolisemmat. Aiemmin kokonaisuudessaan hyvin suoriutunut hakija on voinut jäädä valitsematta koulutukseen, jos hän on saanut yhden pisteen liian vähän esimerkiksi haastattelusta.
Poliisi (AMK) -koulutuksen valintakoe koostuu kahdesta vaiheesta. Ensimmäisessä vaiheessa hakijat suorittavat fyysisen testin, kirjallisen kokeen ja psykologisia testejä. Toisessa vaiheessa on lisää psykologisia testejä, yksilö- ja ryhmätehtävä sekä henkilökohtainen haastattelu. Valintakokeen enimmäispistemäärä on 100 pistettä. Eniten pisteitä valintakokeessa voi saada soveltuvuuden arvioinnista, jonka osuus loppupisteytyksessä on yhteensä 50 prosenttia. Kirjallisesta kokeesta on jaossa 30 prosenttia kokonaispisteistä, ja fyysisen testin osuus on 20 prosenttia.
Aiemmin hakijan tuli saada vähintään 30 pistettä soveltuvuuden arvioinnista, josta vähintään 15 piti saada psykologisesta osiosta. Psykologisessa osiossa arvioidaan hakijan tasapainoisuutta, ongelmanratkaisuvalmiuksia, vuorovaikutus- ja yhteistyövalmiuksia sekä kykyä ottaa vastuuta käytännön tilanteiden ohjaamisesta ja johtamisesta. Kaikki nämä ovat erittäin tärkeitä poliisin työssä. Nyt muutoksen myötä hakijan on saatava jatkossakin psykologisesta osiosta vähintään 15 pistettä, mutta vaatimus soveltuvuuden arvioinnin 30 pisteestä on poistettu. Muutoksen tarkoituksena on varmistaa, että hyvät kokonaispisteet saaneet hakijat eivät jää koulutuksesta pois yhden pisteen takia, sillä aiemmin hyvin suoriutuneita hakijoita on jouduttu hylkäämään.
Soveltuvuuden arviointi on kuitenkin jatkossakin kaikkein painavin valintakriteeri. Polamk pitää erittäin tärkeänä, että poliisin vaativaan ammattiin hakevien soveltuvuus arvioidaan huolellisesti.
Fyysisen testin pisteytystä muutetaan niin, että aiemmin hylkäykseen johtaneen yhden pisteen suorituksen ja hylätyn suorituksen väliin tulee nollan pisteen suoritus, joka ei suoraan karsi hakijaa. Fyysiseen testiin kuuluu neljä osatestiä: kestävyyskoe, ketteryyskoe, ylätaljan-/leuanveto ja penkkipunnerrus. Näistä jokaisesta on jaossa enintään viisi pistettä. Nollan pisteen suoritus on käytössä ketteryyskokeessa, ylätaljan-/leuanvedossa ja penkkipunnerruksessa.
Mitä tämä tarkoittaa hakijan kannalta?
Polamkin päivitetyt valintaperusteet mahdollistavat sen, että hakijoiden on helpompi päästä koulutukseen, koska uusien valintaperusteiden myötä pääsyvaatimukset ovat hieman keventyneet.
Tämä tarkoittaa sitä, että hakijoiden, jotka ovat olleet kiinnostuneita Polamkin koulutuksesta aiemmin, mutta jotka eivät ole täyttäneet aiempia vaatimuksia, kannattaa harkita uudelleen hakemista. Uusien valintaperusteiden myötä hakijat, joilla on vahva halu työskennellä lainvalvontaviranomaisena ja tarvittavat tiedot ja taidot, voivat nyt hakea koulutukseen helpommin.
Ei kuitenkaan kannata suhtautua valintaperusteisiin huolimattomasti tai vähentää panostaan koulutukseen hakemisessa. Vaikka vaatimukset ovat hieman keventyneet, Polamkiin hakeminen on edelleen erittäin kilpailullista, ja hakijoiden on osoitettava olevansa päteviä ja kykeneviä suorittamaan sekä valintakoe että opinnot menestyksekkäästi.
Hakijoiden kannattaa edelleen tehdä kaikkensa valmistautuessaan valintakokeeseen, koska jokainen jokainen piste voi olla se ratkaiseva. On tärkeää huomata, että Polamkin päivitetyt valintaperusteet eivät tarkoita sitä, että koulutuksen taso tai vaativuus olisi laskenut. Päinvastoin, Polamkin koulutusohjelma on edelleen erittäin vaativa ja haastava. Poliisityön vaatimukset eivät ole muuttuneet ja siksi koulutukseen valituksi tulemiseen vaaditaan edelleen oikeanlaista mielenlaatua, sitoutumista ja kovaa työtä.
Uudet valintaperusteet astuivat voimaan keväällä 2023.
– Klaus / Poliisivalmennus
Lataa ilmainen opas Polamkiin hakevalle tilaamalla uutiskirjeemme! Saat jatkossa ilmoituksen uusista blogikirjoituksista ja vain uutiskirjeen tilanneille tarkoitettuja tarjouksia ja hakuvinkkejä.