Poliisiammattikorkeakoulun valintakoe suoritetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäiseen vaiheeseen pääsee kaikki hakuvaatimukset täyttävät hakijat. Toiseen vaiheeseen Polamk kutsuu hakijoita valintakoepisteiden osoittamassa paremmuusjärjestyksessä. Polamk ei ole julkistanut virallisia tilastoja, millaisilla pisteillä toiseen vaiheeseen on päässyt tai montako hakijaa 2. vaiheeseen valitaan. Tässä artikkelissa käsittelemme mm. näitä asioita.

Poliisikouluun hakevat suorittavat ensimmäisessä vaiheessa fyysisen testin, kirjallisen kokeen ja osan soveltuvuuden arvioinnin psykologisista testeistä. Jos läpäisee kaikki 1. vaiheen osakokeet hyväksytysti ja saa riittävästi pisteitä, voi tulla valituksi valintakokeen toiseen vaiheeseen. Toinen vaihe järjestetään Poliisiammattikorkeakoululla ja muutamalla poliisilaitoksella ympäri Suomen. Minä suoritin valintakokeen toisen vaiheen aikoinaan Oulun poliisilaitoksella Oulun pääpoliisiasemalla Raksilassa (kyseinen poliisiasema on myöhemmin poistettu käytöstä).

Millaisilla pisteillä Polamkin valintakokeen toiseen vaiheeseen pääsee?

Tarkkoja pistemääriä toiseen vaiheeseen pääsyyn ei ole saatavilla, koska Polamk ei niitä julkaise, mutta julkisista lähteistä saatavan tiedon perusteella toiseen vaiheeseen vaadittava pistemäärä on noin 44-50 pistettä hakujaksosta riippuen. Lisäksi täytyy toki läpäistä kaikki valintakokeen osakokeet hyväksytysti.

Ensimmäisessä vaiheessa on jaossa 70 pistettä, joista 20 fyysisestä testistä, 30 kirjallisesta kokeesta ja 20 psykologisista testeistä. Hakija tarvitsee noin 2/3 ensimmäisen vaiheen pisteistä päästäkseen jatkoon. Täysiä pisteitä ei tarvita mistään valintakokeen osa-alueesta, jotta voi tulla kutsutuksi toiseen vaiheeseen.

Montako hakijaa kutsutaan toiseen vaiheeseen?

Toiseen vaiheeseen kutsuttujen määrää Polamk ei ole myöskään julkistanut. Viimeisten vuosien aikana toiseen vaiheeseen kutsuttujen määrä on ollut 150-200 hakijan välimaastossa. Tietoa siitä, miksi toiseen vaiheeseen kutsuttujen määrä elää, ei ole. Toiseen vaiheeseen kutsuttujen määrän vaihtelu olisi luonnollista, jos toiseen vaiheeseen pääsyn pisteraja pysyisi kaikilla hakujaksoilla samana, mutta kun näin ei ole, jää vaihtelun syy mysteeriksi.

Hakijan ei kannata liikaa keskittyä siihen, mikä on toiseen vaiheeseen kutsuttujen määrä tai pisteraja, jolla jatkoon pääsee. On kuitenkin hyvä tietää, mitä ensimmäiseltä vaiheelta suurinpiirtein vaaditaan, jotta jatkopaikkaa on realistista odottaa. Ihanteellista on, jos hakija on treenannut itsensä sellaiseen kuntoon, että toiseen vaiheeseen pääsy ei jää hakujaksojen välisestä heilahtelusta kiinni.

– Klaus / Poliisivalmennus

Lataa ilmainen opas Polamkiin hakevalle tilaamalla uutiskirjeemme! Saat jatkossa ilmoituksen uusista blogikirjoituksista ja vain uutiskirjeen tilanneille tarkoitettuja tarjouksia ja hakuvinkkejä.


Ilmoittaudu valmennukseen!

Valmennuskurssilla keskityt oikeisiin asioihin valmistautumisessa ja varmistat menestymisen Polamkin valintakokeessa.