1. Tee aikataulusuunnitelma

Kun olet päättänyt, että haet poliisikouluun, kannattaa tehdä ainakin ajatuksen tasolla suunnitelma siitä, miten aiot prosessin toteuttaa. On hyvä miettiä etukäteen, millä hakujaksolla aiot hakea, jotta ehdit valmistautua laadukkaasti ennen valintakoetta. Nykymuotoisessa koulutuksessa on toisaalta se hyvä puoli, että hakukertoja ei ole rajattu. Pääsykokeeseen voi siis mennä myös, vaikkei olisikaan voinut valmistautua niin kuin olisi halunnut. Jos ei tule valituksi, tietääpä ainakin, mitä tuleman pitää seuraavalla kerralla ja missä oma taso menee.

Etenkin kiireisessä elämäntilanteessa olevien ihmisten kannattaa luoda jonkinlainen aikataulu hakuprosessia varten. Koska Polamkiin on 4 hakujaksoa vuodessa, on kiireisemmänkin suhteellisen helppo löytää kalenterista sopiva väli treenille ja valintakokeille.

2. Mieti, miten valmistaudut

Kun olet päättänyt millä hakujaksolla haet, on hyvä tehdä suunnitelma siitä, miten aiot treenata. Keskity etenkin niihin osa-alueisiin, joissa sinulla on eniten kehitettävää. Treenillä tarkoitetaan tässä kaikkia poliisikoulun valintakokeessa mitattavia osa-alueita. Fyysisen testin treeni on monelle helpoin suunnitella ja toteuttaa. Myös kirjalliseen kokeeseen voi treenata valintakoemateriaalin lukemisen lisäksi mm. kirjoittamalla harjoitusesseitä, tekemällä muistiinpanoja tai karsimalla omassa tekstissä esiintyviä yleisiä kirjoitusvirheitä pois.

3. Ota huomioon kaikki kolme valintakokeen osa-aluetta

Tässä erotellaan jyviä akanoista. Monen mieshakijan tie nousee pystyyn kirjallisessa kokeessa ja naisilla taas fyysinen testi aiheuttaa enemmän päänvaivaa, vaikka toki yksilöllisiä eroja on. Molemmat osa-alueet vaativat sellaisia taitoja ja ominaisuuksia, jotka on mahdollisia oppia, jos niissä on haasteita. Kukaan ei kuitenkaan tule kirjailijaksi tai atleetiksi yhdessä yössä, vaan ne vaativat kovaa harjoittelua. Monelle hakijalle on usein luontevampaa ja helpompaa kääntää rautaa kuntosalilla tai juosta räntäsateessa, kuin kirjoitella esseitä toisensa perään. Tästä huolimatta kirjallisen kokeen treeniä ei saa unohtaa. Kirjoittamaan oppii kirjoittamalla, juoksemaan juoksemalla.

Soveltuvuuden arviointiin valmistautuminen poikkeaa kahdesta muusta osa-alueesta. Soveltuvuuden arvioinnissa ei mitata jotain opittavaa taitoa, vaan selvitetään, kuka olet. Tässä osa astuu miinaan ja näyttelee valintakokeessa roolia, jonka kuvittelee olevan täydellinen, kun etsitään hyvää poliisia. Kuten usein on sanottu, soveltuvuuden arvioinnissa on tärkeintä olla oma itsensä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö siihen kannattaisi valmistautua. Jos pääset valintakokeen 2. vaiheeseen, siellä sinua odottaa haastattelu sekä yksilö- ja ryhmätehtävä. Etenkin haastattelu on sellainen paikka, johon kannattaa valmistautua. Polamkin valintaperusteissa sanotaan, että “haastattelussa arvioidaan muun muassa hakijan motivaatiota, itsetuntemusta ja poliisialan tuntemusta sekä ymmärrystä alan erityisyydestä ja vaatimuksista. Lisäksi arvioidaan hakijan asenteita sekä suhtautumista työelämään ja työkyvyn ylläpitämiseen.” Haastattelukysymykset tulevat siis näiden teemojen ympäriltä. Työhaastatteluissakin käsitellään usein samantyylisiä teemoja ja harva menee työhaastatteluunkaan täysin valmistautumatta.

4. Ota itsestäsi kaikki irti

Jos tavoittelet tosissaan poliisin ammattia, ei kannata jättää mitään jossiteltavaa. Pidä tämä mielessä valmistautumisen aikana ja tee täysillä joka ikinen juoksutreeni ja harjoitusessee. Unelman tavoitteleminen vaatii monesti uhrauksia. Pääsit sisään tai et, valintakokeiden jälkeen olisi hyvä, jos voisit katsoa itseäsi peilistä todeten, että annoin kaikkeni.

5. Älä luovuta!

Poliisikouluun on vaikea päästä. Noin 10% hakijoista otetaan sisään ja valintakokeissa mitataan monia hyvin erilaisia ominaisuuksia. Tiedän loistavia poliiseja, jotka ovat hakeneet Polamkiin useita kertoja ennen valintaansa. Vaikka et tulisi valituksi ensimmäisellä hakukerralla, se ei tarkoita että olisit soveltumaton poliisiksi. Esimerkiksi valmennuskurssilta saatu lisäpotku tai pari vuotta enemmän elämänkokemusta voi olla ratkaisevassa roolissa ja koulupaikka aukeaa jossain vaiheessa. Omaa motivaatiotaan voi osoittaa myös sillä, ettei lannistu ensimmäisen hakukerran jälkeen, vaan tulee takaisin entistä vahvempana!

– Klaus / Poliisivalmennus

Lataa ilmainen opas Polamkiin hakevalle tilaamalla uutiskirjeemme! Saat jatkossa ilmoituksen uusista blogikirjoituksista ja vain uutiskirjeen tilanneille tarkoitettuja tarjouksia ja hakuvinkkejä.


Ilmoittaudu valmennukseen!

Valmennuskurssilla keskityt oikeisiin asioihin valmistautumisessa ja varmistat menestymisen Polamkin valintakokeessa.