Poliisiammattikorkeakoulun tehdessä Poliisi (AMK) -koulutuksen ehdolliset opiskelijavalinnat tai kutsuessa hakijoita toiseen vaiheeseen, saamme viestejä hakijoilta, jotka eivät ole syystä tai toisesta päässeet jatkoon hakuprosessissa. Yleisimpiä kysymyksiä on, että kannattaako hakea uudelleen, jos ei päässyt poliisikouluun tai valintakokeen toiseen vaiheeseen. Autamme mielellään hakijoita tämän tyyppisissä ongelmissa ja tuomme omia näkökulmia, joita hakija voi halutessaan hyödyntää.

Minuun otti hiljattain yhteyttä hakija, joka on hakenut Polamkiin jo useamman kerran. Hän pohti sitä, onko mielestäni olemassa jokin raja esimerkiksi hakukertojen määrän suhteen, jonka jälkeen olisi parempi unohtaa Polamkiin hakeminen ja haaveet poliisin ammatista. Kävimme keskustelua aiheesta, ja sen innoittamana syntyi myös tämä blogiartikkeli.

Jos hakija ei ole päässyt jatkoon valintakokeen 1. tai 2. vaiheesta, hän saa tietoonsa pisteet, jotka on kerännyt siihen mennessä. Alun pettymyksen jälkeen suosittelen analysoimaan pisteet huolellisesti, koska siellä on avain siihen, kannattaako hakea uudelleen ja mihin asioihin pitäisi keskittyä seuraavalla hakukerralla. Analyysiä tehdessä on hyvä kiinnittää huomiota etenkin soveltuvuuden arvioinnista saatuihin pisteisiin. Kirjallisen kokeen ja fyysisen testin pisteet ovat toki tärkeitä, mutta soveltuvuuden arvioinnin pisteet antavat selkeitä signaaleja siitä, mitä pitäisi miettiä ennen seuraavaa hakukertaa.

Montako hakukertaa on liikaa?

Hakukertojen määrällä ei itsessään ole merkitystä. Polamkissa opiskelee ja poliisissa työskentelee valtavasti loistotyyppejä, joilla on useampi hakukerta takana ennen Poliisikoulun ovien avautumista. Hakiessani Polamkiin vuonna 2012 samassa soluasunnossa yöpyi ennen valintakoepäivää mies, joka haki silloin neljättä kertaa eikä päässyt kouluun. Hän tuli kuitenkin valituksi seuraavalle kurssille, eli viidennellä kerralla vasta tärppäsi. Mies päätyi kanssani samalle poliisilaitokselle töihin myöhemmin, ja parempaa poliisia saa hakea.

Hakukertojen määrää tärkeämpi analyysin aihe on kokonaispisteiden määrä ja se, mistä ne muodostuu. Alla avataan tarkemmin muutamaa näkökulmaa, kuinka pistemäärään voi suhtautua.

Soveltuvuuden arvioinnin pistemäärä kertoo paljon

Poliisi (AMK) -koulutuksen valintakokeen soveltuvuuden arvioinnista voi saada yhteensä 50 pistettä, josta 30 pistettä psykologisesta osiosta, 15 pistettä haastattelusta ja 5 pistettä yksilö-/ryhmätehtävästä. Poliisiammattikorkeakoulu on linjannut, että “Jos et saa psykologisesta osiosta vähintään 15 pistettä, koetuloksesi hylätään. Hylkäävään arvioon päädytään myös, jos saat haastattelusta nolla pistettä.” Pisteraja lisättiin valintaperusteisiin muutama vuosi sitten ja hyvä niin. Valintaperusteiden muutoksen syy on voinut olla esimerkiksi vaara siitä, että kouluun tulisi valituksi henkilöitä, jotka saisivat lähes täydet pisteet kirjallisesta kokeesta ja fyysisestä testistä, jolloin kouluun pääsyyn riittäisi alle puolet psykologisen osion maksimipisteistä. Psykologisen osion arviointi on jaettu useampaan osa-alueeseen, ja jos yhdenkin osa-alueen pistemäärä on 0 pistettä, hakija hylätään.

Valintakokeen 1. vaiheessa soveltuvuuden arviointiin kuuluu vain psykologisista testeistä, ja niistä pisteitä voi kerätä 1. vaiheessa maksimissaan 20. Jos ensimmäisellä hakukerralla 1. vaiheen psykologisista testeistä tulee alhainen pistemäärä, ei se automaattisesti tarkoita unelman murskaamista. Moni meihin yhteyttä ottanut on itsekin tajunnut valintakoepäivän jälkeen, että nyt meni metsään ja pahasti. Tämä voi johtua valmistautumisen puutteesta, yliyrittämisestä, jännityksestä, väsymyksestä, väärinymmärryksestä tai jostain muusta inhimillisestä virheestä. Tilanne muuttuu, jos ensimmäisen vaiheen psykologisessa testauksessa pisteet ovat useammalla hakukerralla säännöllisesti esimerkiksi viiden pisteen tienoilla. Silloin kannattaa ottaa asia vakavasti, ja esittää itselleen kysymys, että mistä tämä johtuu. Jos ei voi omasta mielestään tehdä mitään toisin ja on ollut testauksessa raivorehellinen, kannattaa ainakin harkita toistaiseksi hakemisen siirtämistä.

Valintakokeen 2. vaiheessa on jaossa 30 pistettä soveltuvuuden arvioinnista: 10 pistettä lopuista psykologisista testeistä, 15 pistettä haastattelusta ja 5 pistettä yksilö- ja ryhmätehtävästä. Jos olet tänne asti päässyt, sinulla on varmasti sellaisia ominaisuuksia, joita Polamk haluaa tulevilla poliisiopiskelijoilla olevan. Jos et toisen vaiheen jälkeen tule valituksi koulutukseen, soveltuvuuden arvioinnista saadut pisteet tulee analysoida tarkkaan. Soveltuvuuden arvioinnissa epäonnistumisen mahdollisuus on toiseen vaiheeseen päässeillä huomattavasti suurempi, koska soveltuvuutta mitataan psykologisen testauksen lisäksi haastattelulla ja yksilö- ja ryhmätehtävällä. Esimerkiksi haastattelu saattaa mennä täysin pieleen sen takia, ettet ole valmistautunut tai annat sinun ja haastateltavan henkilökemioiden vaikuttaa siihen, kuinka suoriudut. Mikäli useammalla hakukerralla pääset valintakokeen toiseen vaiheeseen, ja psykologisen osion kokonaispisteet jäävät kauas 15 pisteen minimipisterajasta, suosittelemme ainakin miettimään sitä, onko mielekästä jatkaa hakemista. Haluan kuitenkin korostaa, että jokaisen tilanne on yksilöllinen, ja täysin yleispäteviä vastauksia siihen, milloin pitäisi jättää leikki kesken, ei ole.

Soveltuvuudesta hyvät pisteet, mutta kirjallinen koe tai fyysinen testi aiheuttaa päänvaivaa?

Onnittelut, jos olet tässä tilanteessa, sillä kaikki on tiukasti omissa käsissä! Kirjallisen kokeen tai fyysisen testin pisteitä on helppo lähteä systemaattisesti parantamaan. Isojakin harppauksia on mahdollista ottaa, jos motivaatio ja työkalut on kunnossa. Kärjistetysti sanottuna juoksemaan oppii juoksemalla, kirjoittamaan kirjoittamalla ja leuanvetojen maksimitoistomäärä kehittyy leukoja vetämällä, jos tietää, mitä tekee.

Mikäli omat keinot eivät enää riitä kirjallisen kokeen tai fyysisen testin pisteiden korottamiseen, me voimme auttaa sinua. Yli puolet kaikista valmennuksiimme osallistuneista tulee valituksi valintakokeen toiseen vaiheeseen, kun kaikista hakijoista sinne pääsee vain noin neljännes. Valmennuskurssillemme osallistuminen kaksinkertaistaa mahdollisuuden päästä jatkoon valintakokeen 1. vaiheesta.

Jos haluat lisätietoa saamistasi pisteistä ja niiden perusteista, voit kysyä näitä tietoja Polamkin valintayksiköstä (valinnat.polamk(at)poliisi.fi). He vastaavat hakijoiden kysymyksiin ja avaavat tarkemmin perusteita pisteytykselle.

Palataan vielä henkilöön, joka inspiroi kirjoittamaan tämän artikkelin: Kannustin häntä jatkamaan, jos motivaatiota riittää. Soveltuvuuden arvioinnin pisteet olivat hyvällä mallilla, joten kaikki on hänen kohdallaan mahdollista.

Laita viestiä, jos jokin asia omassa hakuprosessissa mietityttää tai esimerkiksi haluaisit keskustella siitä, pitäisikö jatkaa hakemista. Tavoitat minut helpoiten sähköpostilla klaus.kajula@poliisivalmennus.fi.

– Klaus / Poliisivalmennus

Lataa ilmainen opas Polamkiin hakevalle tilaamalla uutiskirjeemme! Saat jatkossa ilmoituksen uusista blogikirjoituksista ja vain uutiskirjeen tilanneille tarkoitettuja tarjouksia ja hakuvinkkejä.


Ilmoittaudu valmennukseen!

Valmennuskurssilla keskityt oikeisiin asioihin valmistautumisessa ja varmistat menestymisen Polamkin valintakokeessa.